top of page
Leeuwen 5.jpg
Leeuwesteyn

Leeuwesteyn is een nieuwbouwwijk in de stad Utrecht. Door de naam van de wijk is product Reflex benaderd met de volgende vraag: '' Zou je een leeuw kunnen ontwerpen uit beton die we een aantal keer kunnen maken?''. Hij moet het formaat hebben van 2x1 meter zodat kinderen er leuk mee op de foto kunnen. 

Een object met een dergelijk formaat weegt meer dan 1000 kg, een enorme uitdaging dus.


Na het maken van een aantal schaalmodellen in Solidworks en 3D printen was er een mooi eind ontwerp. Dit ontwerp is op schaal gemaakt in de computer en opgedeeld in twaalf puzzelstukken. Dit is belangrijk omdat je dan met twaalf 3D printers tegelijkertijd de leeuw kunt printen. In feite ben je dan twaalf keer zo snel klaar met je model, iets wat bij 3D printen geen overbodige luxe is.

Vanuit dit 1:1 model is een gietrubber mal gemaakt. Deze gietrubber mal die wat weg heeft van een condoom wordt vervolgens ondersteund met gips platen. De gipsplaten blijven zitten door een stalen kooi die om het gips is heen gelast. Dat was de enige manier waarop de leeuw niet zou vervormen onder zijn eigen gewicht tijdens het storten van beton. 

De betonsoort is cementloos maar op basis van polymeren. Hierdoor heb je minder cement (kalk) nodig dat erg energie intensief is om te maken in verband met de hoogovens. Het gruis grind en zand wat door het mengsel zit is gemaakt uit oude kantoorpanden die op de plek van de nieuwbouwwijk stonden. Zo heeft dit puin een nieuw leven gekregen tot een betonnen leeuw.

Voor het lossen van de mal zijn twee stalen wielen op de mal gelast. Deze kantelen de leeuw 180 graden en zetten hem moeiteloos neer op een industrieplaat. Het enige dat nog moet gebeuren is dan het plaatsen en klaar is kees.

Leeuwen 4.jpg
leeuwen.jpg
a2517610-d5fd-4e04-9fe9-f20ba25009a7
169d819a-3619-47fb-b931-a13744b254f0
leeuwen 2
Leeuwen 4
leeuwen
leeuwen 3
bottom of page